Latem zatrucia pokarmowe zdarzają się znacznie częściej i bywają groźniejsze niż w innych porach roku. Wysoka temperatura otoczenia, wilgoć, obecność białka sprzyjają namnażaniu się bakterii chorobotwórczych. Zatrucia pokarmowe zwykle mają łagodny przebieg, choć sporadycznie mogą być nawet śmiertelne. Aby ustrzec się przed nieprzyjemnymi i groźnymi zatruciami pokarmowymi należy zwracać szczególną uwagę na to, co jemy w ciepłe i słoneczne dni.
Główne przyczyny zatruć pokarmowych latem:
- wysokie temperatury
- brak higieny
- bakterie i wirusy – takie jak Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli i Gronkowiec złocisty, a także wirusy, np. norowirusy i rotawirusy
- pasożyty
- grzyby
- spożywanie zanieczyszczonej żywności
- zanieczyszczona woda
Objawy zakażenia pokarmowego rozwijają się w ciągu od 2 godzin do 7 dni po spożyciu skażonej żywności/wody (w przypadku żółtaczki WZW A do 4 tyg.). Najczęściej są to kilkudniowe dolegliwości żołądkowo-jelitowe:
- bóle brzucha
- gorączka
- biegunka
- nudności
- wymioty
- brak apetytu
- osłabienie
- żółtaczka (żółte zabarwienie skóry i białek oczu)
Jak się leczyć?
- jeśli możesz, zwymiotuj to, co zjadłeś
- pozwól, by organizm pozbył się tego, co zalega w jelitach, ale jeśli biegunka się przedłuża, weź leki na jej powstrzymanie
- jeżeli dokuczają Ci gazy, zaparz herbatę z kopru włoskiego, pomasuj brzuch okrężnym ruchem w prawo
- pij często, ale powoli i małymi łykami
- weź lekarstwa, w tym węgiel aktywny (wiąże toksyczne substancje i je wydala)
- stosuj lekkostrawną dietę organizm traci przy zatruciu potas, sód oraz glukozę. Dobrym źródłem potasu są ziemniaki. Do szklanki z wodą możesz dodać trochę soli, łyżeczkę miodu.
Aby uniknąć problemów zdrowotnych podczas wakacji i wyjazdów urlopowych, pamiętaj o:
- częstym myciu rąk
- dokładnym myciu warzyw i owoców
- zwracaj uwagę na stan higieny i zaplecze chłodnicze kupując lody, jedzenie w „budkach” czy w przydrożnych barach i restauracjach
- pij wyłącznie wodę butelkowaną
- unikaj lodu nieznanego pochodzenia
- unikaj żywności oferowanej przez sprzedawców ulicznych
- surowych lub niedogotowanych jaj, surowego lub niepasteryzowanego mleka, a także ryb i owoców morza w krajach, w których występują trujące zwierzęta morskie.